
38 adviezen om het beste uit je medewerkers te halen
Op zoek naar handige manieren om het allerbeste uit je medewerkers te halen?
Algemeen
"Waarom moeilijk doen, als het samen kan – Loesje"..
Daar is geen speld tussen te krijgen. Door goed samen te werken, kun je als team grote hoogten bereiken. De productiviteit en de kwaliteit stijgen en ook het werkplezier en de motivatie nemen toe. De volgende vraag is dan natuurlijk: hoe werk je succesvol samen in een team? We behandelen in dit artikel acht do’s, zodat je als teamleider meteen weet wat je moet doen om de samenwerking te stimuleren.
Zoek je naar laagdrempelige manieren om het beste uit je medewerkers te halen? We hebben 38 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!
Willen jullie ook aan de slag om succesvoller samen te werken?
Een wandeling tijdens de lunch, een praatje bij het koffiezetapparaat of een vrijdagmiddagborrel: deze informele momenten kunnen de samenwerking enorm boosten. Teamleden leren elkaar beter kennen, waardoor de band en het onderlinge vertrouwen versterkt, wat noodzakelijk is voor een succesvolle samenwerking.
Ook groeit het begrip tussen collega’s en ze zullen elkaar sneller helpen als een teamlid extra handen nodig heeft. Creëer als teamleider dus een gezellige koffiecorner, stimuleer samen sporten en organiseer regelmatig een uitje – het loont zich.
Om effectief samen te werken, moeten de teamleden wel weten waar ze gezamenlijk naartoe werken en wie voor wat verantwoordelijk is. Gaat er bijvoorbeeld een nieuw project van start? Leg vast wat je als team wilt bereiken en hoe je dat doet. Dit vergroot het teamgevoel, teamleden kunnen hun activiteiten op elkaar afstemmen en weten bij wie ze terecht kunnen voor vragen. Plan ook regelmatig een evaluatie in.
Zo kun je inventariseren of het team op koers ligt, of de doelen nog steeds haalbaar zijn en of er nog aanpassingen nodig zijn. Bespreek ook vragen over de samenwerking – dan kan het niet meer mis gaan.
Moedig teamleden aan om eerlijk te benoemen wat ze wel of niet prettig vinden in de samenwerking, zodat kinken in de kabel kunnen worden opgelost. Stel dat twee medewerkers samen een presentatie voorbereiden. De een vindt het gezellig om veel te praten, terwijl de ander liever in stilte werkt. Dit kan voor irritatie zorgen en de samenwerking belemmeren. Door hun verschil in voorkeur echter te benoemen, kunnen ze afspraken maken over bijvoorbeeld theepauzes waarin ze gezellig kletsen.
Het praten met elkaar vergroot het onderlinge begrip en daardoor wordt zowel de samenwerking als de werksfeer prettiger. Geef als teamleider zelf het goede voorbeeld door regelmatig feedback te geven en om feedback te vragen, dan ontstaat er een waardevolle feedbackcultuur in het team.
Succesvol samenwerken in een team lukt alleen wanneer er een fijne werksfeer heerst. Daardoor zijn teamleden niet bang om hun mening te geven, out of the box te denken, hun zorgen te uiten of vragen te stellen. Deze openheid zorgt dat de samenwerking soepeler en prettiger verloopt, creativiteit floreert en misverstanden geen kans krijgen. Ook geven medewerkers sneller toe dat er een fout is gemaakt, waardoor meteen naar een oplossing kan worden gezocht en het werkproces niet vertraagt.
Als teamleider kan je een gezonde werksfeer bevorderen door een cultuur te creëren waarin fouten maken mag, waar feedback geven normaal is en collega’s de ruimte krijgen om voldoende pauzes te nemen. Een goede sfeer zorgt bovendien voor meer werkplezier en motivatie – wat ook weer een positieve invloed heeft op de samenwerking en productiviteit.
Basisregels en gemeenschappelijke normen en waarden zorgen dat de samenwerking makkelijker en effectiever verloopt. Spreek als team bijvoorbeeld af dat iedereen naar elkaar luistert, elkaar laat uitpraten en dat iedereen tijdens een gesprek of vergadering niet continu op de telefoon kijkt. Daarnaast is het belangrijk om beloftes en afspraken na te komen.
Heb je aangegeven dat je de jaarcijfers voor het einde van de week met je teamleden deelt? Zorg dan dat alle collega’s ook echt de gegevens in hun inbox hebben. Wanneer iedereen de regels naleeft en zich aan afspraken houdt, groeit het vertrouwen tussen medewerkers en verloopt het samenwerkingsproces veel soepeler.
Het volgen van een training is een beproefde methode om succesvol samenwerken in teams te stimuleren – zeker wanneer er specifieke uitdagingen bestaan. Mogelijk zijn er na een fusie veel nieuwe medewerkers in het team, waardoor de samenwerking wat stroef verloopt.
Of er zijn sluimerende conflicten tussen werknemers of problemen in de communicatie. Wat er ook aan de hand is: een training kan helpen om de samenwerking weer een boost te geven. Een training met het hele team zorgt bovendien voor een betere band tussen teamleden, wat ook weer bijdraagt aan het versterken van de samenwerking.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand zich ongevraagd met het werk van een collega bemoeit. Het doet de samenwerking echter geen goed wanneer medewerkers elkaar nooit de helpende hand bieden. Want uiteindelijk draag je als team de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het werk en het bereiken van de doelen. Zie je een collega bijvoorbeeld worstelen met de hoeveelheid werk? Vraag dan of en hoe je kunt helpen.
Op die manier stagneert het werk niet, de medewerker voelt zich gewaardeerd en jullie band groeit. Er ontstaat zo een cultuur waarin teamleden elkaar te hulp schieten en dat is erg belangrijk voor het bereiken van succes.
Is een complex project succesvol afgerond? Is de nieuwe website online? Is er een nieuwe grote klant of hebben jullie enorm veel positieve klantervaringen? Ontkurk de (alcoholvrije) bubbels of drink samen een kop koffie in de zon.
Door de grote en kleine successen van het team te vieren, groeit het teamgevoel en de motivatie. Collega’s voelen zich meer met elkaar verbonden en ook het onderlinge vertrouwen groeit, wat een positieve invloed heeft op de samenwerking.
Zoek je een incompany training en wil je even sparren over jullie specifieke situatie? Geen probleem, we helpen je met plezier!
Onze accountmanagers staan klaar om je geheel vrijblijvend te adviseren.