
38 adviezen om het beste uit je medewerkers te halen
Op zoek naar handige manieren om het allerbeste uit je medewerkers te halen?
Algemeen
Zelforganiserende teams zijn niet meer een vreemde eend in de bijt. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om te werken in teams die zelf verantwoordelijk zijn voor een bepaald product of een bepaalde dienst. Dat betekent dat alle teamleden met elkaar de doelen en de werkwijzen bepalen en zelf besluiten wie wat doet.
Nu is het niet zo dat leidinggevenden geen rol van betekenis meer hebben. Het is nog steeds belangrijk dat iemand voor de noodzakelijke randvoorwaarden zorgt, zoals een veilige werksfeer en een heldere bedrijfsstrategie.
Twijfel je als teamleider of manager over het opzetten van een zelforganiserend team? Hieronder beschrijven we waarom zelforganiserende teams voordelig kunnen zijn voor de teamleden, het team én de organisatie als geheel. Ook noemen we drie interessante trainingen waar zelfsturende teams profijt van hebben.
Zoek je naar laagdrempelige manieren om het beste uit je medewerkers te halen? We hebben 38 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!
Oplegde taken van bovenaf zijn funest voor de creativiteit van de teamleden. De kans is groot dat de to-dolijstjes worden afgevinkt en dat er daarna weinig energie over is voor het bedenken van nieuwe ideeën. Omdat in zelfsturende teams alle teamleden inspraak hebben op het werkproces en de taakverdeling, wordt iedereen geprikkeld om buiten de gebaande paden te denken en is de motivatie groter om een stapje extra te zetten. Als team kun je zelfs afspreken om tijd vrij te maken waarin iedereen kan en mag experimenteren. Vaak komen dan de mooiste ideeën naar boven.
Als zelforganiserende teams goed functioneren, zal de kwaliteit en kwantiteit van de output stijgen. Dat komt omdat de teamleden samen afspreken wie wat doet en zelf processen inrichten. Dat betekent dat de juiste persoon op de juiste plek zit en doet wat hij of zij goed kan. Er wordt gebruikt gemaakt van ieders talenten, waar het hele team van profiteert. Omdat het team zelf de werkprocessen bepaalt, is er automatisch meer ruimte voor het evalueren van het gekozen pad. Misverstanden kunnen sneller uit de weg worden geruimd en de werkwijzen kunnen worden aangescherpt. Dat komt ten goede aan de efficiëntie en productiviteit van het team. Bovendien zullen door efficiënter te werken de kosten doorgaans lager zijn en dat is natuurlijk ook een grote plus.
Last but not least: het werkgeluk van alle teamleden kan stijgen in zelforganiserende teams. Alle teamleden hebben immers invloed op het hele werkproces. Het dragen van verantwoordelijkheid motiveert en geeft voldoening. Ook de betrokkenheid met de werkzaamheden en de organisatie neemt toe. Wanneer de teamleden uiteindelijk samen hun doelen behalen, groeit het zelfvertrouwen en de teamspirit. Dat draagt bij aan meer werkgeluk.
Er zijn dus verschillende redenen waarom zelforganiserende teams een aanrader zijn. Maar eerlijk is eerlijk: zelfsturend werken gaat niet altijd in een keer goed en het kan gebeuren dat er problemen optreden. De samenwerking tussen sommige collega’s kan bijvoorbeeld stroef verlopen of collega’s zitten niet op de juiste plek, waardoor het team niet naar tevredenheid functioneert. Gelukkig zijn veel problemen op te lossen, bijvoorbeeld door het volgen van een training.
Waarom zouden zelforganiserende teams een training nodig hebben? Bijvoorbeeld om kinken in de kabel op te lossen, de werkwijze nog soepeler te laten verlopen of nog meer resultaat uit het werk te halen. Hieronder geven we drie voorbeelden van leerzame trainingen om met collega’s te volgen.
In zelfsturende teams is het belangrijk om open kaart spelen en op elkaar te vertrouwen. Teamleden dienen aan te geven wanneer het niet zo goed loopt en wanneer ze problemen ondervinden. Dat is niet altijd makkelijk. In de training De kracht van kwetsbaarheid leer je hoe jij je kwetsbaar opstelt. Dit zal zorgen voor een hechter teamgevoel en meer onderling vertrouwen.
Feedback speelt een belangrijke rol in zelforganiserende teams. Het zorgt ervoor dat de werkwijze kan worden verbeterd en teamleden tevreden zijn met de taakverdeling en hun werkzaamheden. Het geven van feedback dient echter wel constructief te zijn en dat kun je gelukkig leren. In deze training leer je alle typen feedback en feedbacktechnieken en weet je wanneer je welk type toepast. De samenwerking zal dan nog prettiger verlopen en de teamprestaties krijgen een boost.
Een goede samenwerking is essentieel wanneer je samen verantwoordelijk bent voor het werkproces en het eindproduct. Wanneer je elkaar beter leert kennen op professioneel en persoonlijk vlak, komt dat de samenwerking ten goede. In deze training werken jij en je collega’s toe naar een hecht teamgevoel. Geen zorgen, je hoeft niet bij het horen van de bel naar het volgende tafeltje te rennen. De training bestaat uit opdrachten, weddenschappen en uitdagingen. Zo achterhaal je elkaars dromen, ambities en gekke gewoonten. De samenwerking zal daarna niet alleen soepeler zijn, maar ook leuker!
Zou jij met je team aan een van bovenstaande trainingen willen deelnemen? Neem dan contact op met Incompany Trainer. Dan bespreken we graag de mogelijkheden.
Incompany Trainer is de #1 aanbieder van incompany trainingen in heel Nederland. Wij bieden meer dan 50 interessante trainingen aan. Onze gespecialiseerde trainers komen bij je langs op kantoor met een training die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de training concreet, relevant en de ontwikkeling van het team het grootst.
Zoek je een incompany training en wil je even sparren over jullie specifieke situatie? Geen probleem, we helpen je met plezier!
Onze accountmanagers staan klaar om je geheel vrijblijvend te adviseren.