
38 adviezen om het beste uit je medewerkers te halen
Op zoek naar handige manieren om het allerbeste uit je medewerkers te halen?
Algemeen
Steeds meer organisaties lijken de overstap te willen maken naar zelfsturende teams. In zelfsturende team hebben de teamleden meer zeggenschap over hun eigen werk en hun werkwijze. De leidinggevenden zijn niet verdwenen. Ze vervullen echter niet meer de klassieke rol als baas die alles bepaalt, maar scheppen de belangrijkste voorwaarden voor het team om goed te functioneren.
Het werken in zelfsturende teams biedt veel voordelen voor de medewerkers en de organisatie. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de valkuilen van zelfsturende teams te kennen, zodat je die als team kunt vermijden. Daarom noemen we hieronder zowel de valkuilen als de voordelen van zelfsturende teams. Tot slot beschrijven we drie trainingen die kunnen helpen om de zelfsturing naar een hoger niveau te tillen.
Zoek je naar laagdrempelige manieren om het beste uit je medewerkers te halen? We hebben 38 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!
Wanneer de teamleiders de controle niet uit handen willen of durven geven, dan is zelfsturing gedoemd te mislukken. Het is daarom belangrijk dat iedereen binnen de organisatie achter het concept zelforganisatie staat en dat de verantwoordelijkheid echt bij de teamleden ligt.
Het gaat mis wanneer er binnen het team werknemers zijn die geen zin hebben in de nieuwe werkwijze. Bepaalde collega’s hebben er bijvoorbeeld geen behoefte aan om hun mening te uiten of vinden het wel prettig om taakjes van bovenaf te krijgen. Zolang niet het hele team de verantwoordelijkheid wil nemen voor het eindresultaat, dan is er werk aan de winkel om als zelfsturend team succesvol te zijn.
Het is niet mogelijk om van de ene op de andere dag de overstap naar zelfsturing te maken. Het is noodzakelijk om iedereen in de organisatie goed te informeren, een duidelijke rol- en taakverdeling op te stellen en de nodige trainingen te volgen, bijvoorbeeld over het geven van feedback. Wanneer er zonder voorbereiding een zelfsturend team wordt opgezet, is de kans groot dat het team juist stuurloos zal zijn.
Wanneer deze valkuilen worden vermeden, zijn er echter vooral voordelen van zelfsturende teams.
In een zelfsturend team dragen collega’s samen de verantwoordelijkheid voor het eindproduct. Ze bepalen onder andere zelf de werkwijze en de taakverdeling. Deze verantwoordelijkheid vergroot de samenwerking, betrokkenheid en werkmotivatie. Wanneer de zelf bepaalde doelen uiteindelijk worden behaald, stijgt het zelfvertrouwen van de teamleden en dat draagt weer bij aan meer werkgeluk.
Zelfsturende teams bepalen gezamenlijk hun werktijden en prioriteiten en ervaren geen druk van bovenaf of een strenge hiërarchie. Het gevoel van vertrouwen en gelijkwaardigheid zorgt ervoor dat er ruimte is om kennis uit te wisselen en creatieve en innovatieve ideeën te opperen. Ook het gezamenlijk formuleren van doelen waar het hele team achter staat zorgt ervoor dat teamleden geprikkeld worden om buiten de gebaande paden te denken.
Omdat zelfsturende teams onderling besluiten wie wat doet en zelf processen inrichten, zal de efficiëntie en productiviteit toenemen. In goed functionerende zelfsturende teams zit immers de juist persoon op de juiste plek. Ook wordt er gebruikt gemaakt van ieders talenten en bestaan er mogelijkheden om talenten te ontdekken of te ontwikkelen. Daarnaast neemt feedback een belangrijke plaats in het werkproces in. Dat betekent dat misverstanden snel uit de weg worden geruimd en de werkwijze continu wordt verbeterd. Ook dat draagt bij aan de efficiëntie en productiviteit van het team.
Over het algemeen zijn organisaties met zelfsturende teams goedkoper uit. Dat komt omdat er minder overhead is en doorgaans minder ziekteverzuim. Daarnaast draagt ook de efficiëntere werkwijze van zelforganiserende teams eraan bij dat de kosten lager uitvallen.
Het is echter normaal dat de communicatie of samenwerking binnen het team niet altijd vlekkeloos verloopt. Misschien is een collega altijd haantje de voorste of zijn er collega’s die te vaak afspraken niet nakomen. Dat staat een fijne samenwerking in de weg. Een training voor zelfsturende teams kan daar verandering in brengen.
We noemen hieronder enkele voorbeelden van interessante incompany trainingen voor zelfsturende team:
Om als zelfsturende team goed te functioneren, is feedback essentieel. In deze training ontdekken jij en je collega’s verschillende typen feedback en leren jullie hoe jullie op een constructieve wijze feedback vragen, geven en ontvangen.
Om verschillende redenen kan de samenwerking in zelfsturende teams minder soepel verlopen. Een van de redenen kan zijn dat het niet botert tussen generaties. Tijdens de training Verbind generaties op kantoor leren jullie wat de pluspunten en uitdagingen van elke generatie zijn. Dat zorgt voor meer acceptatie en respect en dat leidt tot een betere samenwerking.
In zelfsturende teams is eerlijkheid en vertrouwen een belangrijke werkbasis. Tijdens deze training leren de teamleden hoe ze de kracht van kwetsbaarheid inzetten voor een beter teamgevoel, meer onderling vertrouwen en een fijne samenwerking.
Zou je graag een training willen volgen? Incompany Trainer biedt diverse trainingen voor zelfsturende teams aan.
Incompany Trainer is de #1 aanbieder van incompany trainingen in heel Nederland. Onze gespecialiseerde trainers komen bij je langs op kantoor met een training die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de training concreet, relevant en de ontwikkeling van je medewerkers het grootst.
Ben je geïnteresseerd in een incompany training voor zelfsturende teams? Neem dan contact met ons. Samen kijken we graag naar een geschikte training.
Zoek je een incompany training en wil je even sparren over jullie specifieke situatie? Geen probleem, we helpen je met plezier!
Onze accountmanagers staan klaar om je geheel vrijblijvend te adviseren.