Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vergaderen Nederlanders gemiddeld 6,5 uur per week. Voor veel teamleiders en managers is vergaderen dan ook aan de orde van de dag. Toch lopen de vergadersessies misschien niet altijd op rolletjes. Een ingedutte collega, een appende notulist, een slecht voorbereide agenda, een kapotte beamer of een overijverig airco kunnen allemaal roet in het eten gooien. Goed vergaderen is nu eenmaal een kunst.

Het goede nieuws: iedereen kan de vergaderkunst onder de knie krijgen en dat levert veel op. Een goede en efficiënte vergadering versterkt het teamgevoel, schept duidelijkheid en verhoogt daarmee het werkplezier en de productiviteit.

Maar wat moet je doen om een vergadering vlekkeloos te laten verlopen en wat dien je absoluut te vermijden? Hieronder delen we de do's-and-don'ts van goed vergaderen, zodat toekomstige vergaderingen op rolletjes lopen.

Gratis whitepaper.. voordat je verder gaat

Zoek je naar laagdrempelige manieren om het beste uit je medewerkers te halen? We hebben 38 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

De don’ts van goed en efficiënt vergaderen

De volgende zaken kan je beter achterwege laten wanneer je een gezonde vergadercultuur wilt creëren.

Vergaderen om het vergaderen

Plan niet voor elk wissewasje een vergadering in. Dit kost vooral veel tijd en energie en het kan ervoor zorgen dat vergaderingen minder serieus worden genomen. Bedenk van tevoren of een vergadering echt nodig is. Soms volstaat het om een collega een mailtje te sturen of om hem of haar aan te spreken bij het koffiezetapparaat.

Het hele team uitnodigen

Het is zelden noodzakelijk dat de hele afdeling aanwezig is. Een vergadering met een (kleine) groep mensen die een bedrage kan leveren aan het overleg verloopt doorgaans efficiënter.

Telefoons tijdens de vergadering

Goed vergaderen lukt vaak niet met een telefoon in de hand. Misschien voelt het efficiënt om tijdens het overleg ook even je mail te checken, maar het leidt alleen maar af. Bovendien is het voor diegene die aan het woord is erg frustrerend om alleen collega’s te zien die naar een scherm staren.

Een borrel erbij

Het klinkt zo leuk: de vergadering combineren met een biertje. Dit komt zeker ten goede aan de gezelligheid, maar helaas niet aan de efficiëntie. Wanneer de vergadering vrijdagmiddag is, kan natuurlijk wel worden afgesloten met een vrijdagmiddagborrel. Dat vormt meteen een goede motivatie om knopen door te hakken.

De do’s van goed en efficiënt vergaderen

Dan nu de do’s die je direct kunt toepassen om goed te vergaderen.

Bereid de vergadering voor

Het klinkt cliché, maar het is wel waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren het doel van de vergadering: wil je bijvoorbeeld knopen doorhakken, een intern probleem oplossen, ideeën verzamelen of juist een al genomen besluit evalueren? Denk er ook over na welke teamleden je wilt uitnodigen en waar je de vergadering wilt laten plaatsvinden.

Maak een duidelijke agenda

Stel vervolgens een (niet te lange) agenda op en stuur deze naar alle aanwezigen. De deelnemers hebben dan de tijd om zich voor te bereiden en kunnen eventueel nog input leveren.

Kies een geschikte locatie

Een ruime, lichte en goed geventileerde vergaderruimte is erg belangrijk voor een goede en efficiënte vergadering. Ook kan het inspirerend zijn om af en toe op een externe locatie te vergaderen. Dit kan mooi worden gecombineerd met een teambuildingactiviteit.

Begin op tijd…

Wacht niet op laatkomers maar begin op de afgesproken tijd. Aan het begin van de vergadering hoef je niet meteen in de inhoud te duiken. Open de vergadering bijvoorbeeld met een compliment, een nieuwtje of een bedrijfssucces. Zo betrek je de deelnemers meteen bij de sessie en creëer je een motiverende, positieve vergadersfeer.

…en ga niet te lang door

Ga ook niet langer door dan afgesproken, zodat niemand de concentratie verliest of in de knel komt met andere afspraken. Probeer in totaal niet langer dan een uur tot anderhalf uur te vergaderen. Is er meer tijd nodig? Plan dan voldoende pauzes in om naar het toilet te gaan of om de benen te strekken.

Wijs een voorzitter en een notulist aan

Een voorzitter en een notulist zijn essentieel om goed te vergaderen. De voorzitter houdt onder andere de agenda en de tijd in de gaten, geeft korte samenvattingen tussendoor, ziet erop toe dat mensen aan het woord komen en zorgt ervoor dat uit elk agendapunt een idee, actiepunt of besluit voortvloeit. De notulist noteert alles kort en bondig in bijvoorbeeld Google Docs. Dan hebben alle teamleden direct toegang tot de informatie.

Zorg voor interactie

Wanneer er sprake is van een proactief gesprek in plaats van eenrichtingsverkeer, stijgt de betrokkenheid, de aandacht en het energieniveau. Je creëert interactie door de deelnemers bijvoorbeeld bij het opstellen van de agenda te betrekken of door ze naar hun ideeën of hun mening te vragen.

Volg actiepunten en besluiten op

Vergaderen heeft weinig zin wanneer de actiepunten en besluiten niet worden opgevolgd. Koppel steeds een teamlid aan een actiepunt, zodat er niets blijft liggen. Om er zeker van te zijn dat alles helder is, kan de voorzitter aan het eind van de sessie aan de teamleden vragen of alles duidelijk is en of iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Bovenstaande do's-and-don'ts kunnen je helpen om goed te vergaderen. Wil je nog een stapje verder gaan en jouw hele team kennis laten maken met een effectieve en efficiënte vergadercultuur? Boek dan een training waarin jij en je collega’s leren om goed te vergaderen.

Boek de training Vergaderen…maar dan goed van Incompany Trainer

Wil je een training boeken over goed vergaderen? Dan ben je bij Incompany Trainer aan het juiste adres. Wij zijn de #1 aanbieder van incompany trainingen in heel Nederland. Onze gespecialiseerde trainers komen bij je langs op kantoor voor een training op maat.

Tijdens de training Vergaderen…maar dan goed reflecteert het team eerst op de huidige manier van vergaderen. Teamleden beschrijven het gemiddelde verloop van de vergadering en vertellen ook waar ze blij mee zijn of wat minder goed loopt. Daarna leert het team hoe het efficiënt en goed kan vergaderen. Er wordt onder meer aandacht besteed aan besluitvorming en aan het opstellen van een agenda en vergaderprotocollen. De precieze invulling van de incompany training stemt de trainer af op jullie werksituatie en wensen.

Heb je interesse in de training Vergaderen… maar dan goed? Neem dan contact met ons op. Samen denken we graag met je mee over een leerzame training voor jouw team.

Zoek je een incompany training voor je medewerkers?

Hulp of advies nodig?

Zoek je een incompany training en wil je even sparren over jullie specifieke situatie? Geen probleem, we helpen je met plezier!

Onze accountmanagers staan klaar om je geheel vrijblijvend te adviseren.

Of bel ons even op 030 - 227 3623

1.500+ organisaties
gingen je voor

9.4

Incompany Trainer geeft al 2 jaar trainingen aan onze collega’s. Het aanbod is divers en de communicatie is erg duidelijk en snel. En het belangrijkste: de trainingen zijn van topniveau.

Wij zoeken vaak trainingen die onze leden helpen om te kunnen ontwikkelen. We werken vaak met Incompany Trainer door het brede aanbod. Het contact is altijd superprettig en snel.

Wij hebben bij deze partij een training over Complimenteren gevolgd. We hebben een mooie, leerzame en inspirerende dag gehad. De feedback van onze deelnemers was ook erg positief.

Incompany Trainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Het is altijd een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, snel contact en ze denken goed met je mee.

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Incompany Trainer beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

We werken vaak samen met Incompany Trainer voor events bij onze klanten. Wij doen dan de catering, zij een of meerdere trainingen. We zijn altijd erg tevreden over hun bijdrage.